TB 2020 baner www

Powrót

Kolekcja przepisów mówionych

Przepisy pochodzą z Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej

Baby szafranowe zaparzane

Torciki angielskie

Florentyna i Wanda, Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie bab, babek, placków, mazurków, piernikówi tortów oraz strucli, kilaczów, chleb, bułek, rogali i różnych przysmaków do kawy, herbaty i czekolady, https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90880/edition/137309, s. 10-11, 172.

Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie bab, babek, placków, mazurków, piernikówi tortów oraz strucli, kilaczów, chleb, bułek, rogali i różnych przysmaków do kawy, herbaty i czekolady

Zupa z piwa

Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska : zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych desserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów : z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołuhttps://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90865/edition/137318, s. 19.

Kucharka litewska : zawierająca przepisy gruntowne i jasne, własnem doświadczeniem sprawdzone, sporządzania smacznych, wykwintnych, tanich i prostych rozmaitych rodzajów potraw tak mięsnych jako i postnych, oraz ciast, legumin, lodów, kremów, galaret, konfitur i innych desserowych przysmaków, tudzież rozlicznych aptecznych zapraw, konserw i rzadszych specjałów : z przydaniem na początku książki dokładnej dyspozycji stołu

Kunfitura różana

Tomasz Gregorowicz, Najlepsze i na długoletniem doświadczeniu oparte przepisy robienia najdoskonalszych konfitur, konserw, kompotów i lodówhttps://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90879/edition/137310, s. 42. 

Najlepsze i na długoletniem doświadczeniu oparte przepisy robienia najdoskonalszych konfitur, konserw, kompotów i lodów

Zupa z wina szodowa

Maria Śleżańska, Wielkopolski kucharz : 600 praktycznych przepisów kucharskich z własnego doświadczenia jako to : przepisy smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, przysmaków i ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin oraz sekreta gospodarskie etc., https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/156511/edition/161483, s. 15.

Maria Śleżańska, Wielkopolski kucharz : 600 praktycznych przepisów kucharskich z własnego doświadczenia jako to : przepisy smacznych a tanich potraw, smażenia konfitur, przysmaków i ciast, przyrządzania lodów, kremów, galaret, deserów, konserwów i wędlin oraz sekreta gospodarskie etc.,

Nalewki owocowe

Marta Norkowska, Śpiżarnia i zapasy zimowe : z licznemi rysunkami, https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90882/edition/137306, s. 174.

Marta Norkowska, Śpiżarnia i zapasy zimowe : z licznemi rysunkami

Szarlotka z jabłek 

Marta Norkowska, Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej, https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90872/edition/137327, s. 295.

Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej

Omlet ze śliwek węgierek

Jan Szytler, Skrzętna godpodyni czyli Tom drugi kucharki oszczędnej zawierający niemało przepisów nigdy jeszcze drukiem nieogłaszanych [...] ; Kucharka oszczędna, https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/90870/edition/137325, s. 97-98.

Jan Szytler, Skrzętna godpodyni czyli Tom drugi kucharki oszczędnej zawierający niemało przepisów nigdy jeszcze drukiem nieogłaszanych [...]


TB 2020 Patronat

Szanowni Państwo,

w dniach 8-15 maja jak co roku zapraszamy na cykl imprez w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek. Tegoroczna, siedemnasta edycja odbywa się pod hasłem „Zasmakuj w Bibliotece”. Jest to edycja wyjątkowa ponieważ wszystkie kreowane przez nas wydarzenia mają charakter online w związku ze światową  pandemią. 

Proponujemy Państwu na naszych stronach między innymi zwiedzenie cyfrowych wystaw, wysłuchanie i obejrzenie kilku ciekawych opowieści, rozwiązanie Quizu wiedzy o naszej bibliotece. Zapraszamy na dwa autorskie spotkania, a także do wzięcia udziału w otwartym warsztacie wideo tworzenia kolekcji i wystaw w Omeka.

Jako, że pragniemy zgodnie z hasłem przewodnim tegorocznego Tygodnia Bibliotek „rozsmakować” Państwa w Bibliotece nie zabraknie kulinarnych przepisów prezentowanych przez Bibliotekarzy BU, a wybranych z zabytkowych zbiorów KPBC.


Serdecznie zapraszamy.

Zostańcie Państwo z Nami w domach!

Organizatorzy:

Biblioteka Uniwersytecka w Toruniu

oraz 

Koło SBP przy BU UMK

Tydzień Bibliotek 2020 Plakat SBP